Všichni milovníci kaki zpozorněte, lahůdka v podobě kaki vegan dortu je tu! :) Za recept vděčíme Aničce Skoumalové a doporučujeme ho vyzkoušet, dokud je sezóna kaki v plném proudu :) 

Suroviny:

    Korpus

  • 100g ovesné mouky (rozemleté vločky)
  • 50g kokosové mouky
  • 10g kokosu
  • 5g kypřícího prášku
  • 1/2 banánu (nemusí být)
  • 2 lžičky mixu Energy Bomb
  • 100g bílého tofu (nemusí být)
  • 80g datlí (jako sladidlo, můžete zvolit něco jiného - třtinový, kokosový cukr, sirupy, ...)
  • 20g rozemletých vlašských ořechů
  • rostlinné mléko dle potřeby

    Krém

  • 1ks kaki
  • 140g kokosového mléka
  • 10g kokosového oleje
  • 30g kokosového cukru
  • 40g (třtinového) moučkového cukru

Postup:
  • Nejprve smícháme suché ingredience. Banán, tofu a předem namočené datle či jiné sladilo rozmixujeme v mixéru a přilijeme do směsi. Dle potřeby mixujeme s rostlinným mlékem.
  • Poté zvlášť rozdrtíme na jemno vlašské oříšky.
  • Těsto by mělo mít lepkavou hustější konzistenci. Dohromady ho pak zpracujeme ručím mixérem, metlou, nebo vařečkou. Já ráda pracuju s metlou.
  • Vymažeme si dortovou formu, popřípadě vysypeme, těsto do ní zapracujeme s tím, že uprostřed by měl být důlek.
  • Snažím se udělat jakousi "mísu", abychom do korpusu po upečení mohli vlít krém.
  • Pečeme na 180°C, cca 30-40 minut, záleží dle trouby.

  • Po vyndání korpusu z trouby a následném vychladnutí se můžeme pustit na krém. Dort jsem ještě nechala ve formě.
  • Na krém si do mixéru dáme všechny potřebné ingredience a vyšleháme ho. Nesmí se mixovat moc dlouho, jinak se zdrcne. Konzistence by měla být jemná, krémová.
  • Když je korpus vychladlý, vlijeme krém a ozdobíme dle sebe. Já jsem použila vykrojené kaki, pufovaný amarant a vlašské oříšky. 
  • Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc. 

Korpus je takový hutnější, až blátovitý, ale tím pádem vláčný. Navíc dortík zasytí na celkem dlouhou dobu, což je rozhodně plus. Pokud nemáte rádi kaki, můžete použít jiné ovoce, nebo ho tam nedávat vůbec. Jak jsem psala, je to pouze na vás, jak si to zkombinujete. Bála jsem se, že dort nebude k jídlu, ale nakonec to dopadlo moc dobře a já jsem byla spokojená. Doufám, že jestli zkusíte, tak budete také.

Dobrou chuť! ♥
Použité produkty